De Bijenherder

Begin 2016 is het managementboek De Bijenherder uitgebracht. Net als bij De Kracht van Scrum is dit boek in romanvorm verschenen. Het onderwerp van het boek is leidinggeven aan zelfsturing. Een paradox die ik ook in de titel van het boek heb proberen terug te laten komen.

Steeds meer organisaties gaan met zelfsturende teams werken. Managers moeten die transformatie vaak zelf in gang zetten en begeleiden, maar hebben geen idee wat hun rol nog is ná die overgang. En als ze zelf niet meeveranderen, vormen ze eerder een obstakel dan een motiverende factor. 

Dit boek vertelt het verhaal van Mark, een leidinggevende bij een grote supermarktketen die ook overschakelt op zelforganisatie. Tijdens een vakantie bezoekt hij zijn opa, die hem vertelt over zijn eigen verandering van schaapsherder tot imker en wat hij daarvan heeft geleerd.

Deze lessen blijken verrassend goed van toepassing op de situatie van Mark. Het helpt hem een lijst te maken van de dingen die hij anders moet doen en de dingen waarmee hij moet stoppen. Want de crux is te ‘ontmanagen’ en oude gewoontes af te leren. Dit boek vertelt je hoe.

Met een voorwoord van Jos de Blok, Directeur Stichting Buurtzorg. Het boek bestel je hier of hier.

De Bijenherder is ook verschenen in het Engels en in het Duits.

En wat veel mensen niet weten is dat De Bijenherder ook als luisterboek beschikbaar is!