Lezing of workshop

Op basis van mijn kennis en ervaring met snelheid, zelforganisatie, wendbaarheid/agility, Scrum, global software engineering en responsieve organisaties, word ik regelmatig gevraagd om een lezing/presentatie/training te verzorgen op publieke evenementen of interne bijeenkomsten.

Ik vind dat leuk en doe dat graag. Indien gewenst neem ik voor alle deelnemers een boekje mee en/of organiseren we een signeersessie (al dan niet met de andere auteurs er bij). Afhankelijk van het soort evenement en avond kan een lezing variëren van vrolijk/luchtig tot inhoudelijk/inspirerend.

Mijn favoriete onderwerp is snelheid en wendbaarheid van mensen en organisatiesMeestal geef ik lezingen van een een uur, met soms aansluitend een interactieve sessie of workshop.

Stijl van presenteren
Mijn talent is om complexe materie eenvoudig te maken en uit te leggen op een begrijpelijke en humorvolle manier. Dat doe ik door het gebruik van simpele analogieën en het vertellen van concrete praktijkverhalen en anekdotes. Ook deel ik simpele en krachtige modellen in mijn presentaties. En dat hoeft niet altijd alleen maar serieus te zijn; er mag ook best gelachen worden.

Daarbij gebruik ik twee flipcharts: de ene voor de centrale lijn van het verhaal en de andere voor de zijpaden. Op basis van een lezing en de gemaakte flipcharts maak ik achteraf een handout welke met de deelnemers kan worden gedeeld. Ik gebruik dus geen powerpoint presentatie.

Video’s als voorbeeld van een voordracht vind je hier:
Keynote ING DevOps event 2017 (engels)
Keynote LAC 2016 (nederlands)
Keynote Scrum Deutschland 2017 (engels)
Lezing Scrum in 12 minuten (nederlands)

Specifieke onderwerpen van lezingen zijn bijvoorbeeld:

 • snelheid en wendbaarheid – waarom is dit nodig en hoe doe je het goed (of hoe maak je er juist een rommeltje van?),
 • integrale agility van organisaties en de transformatie daarheen,
 • leidinggeven aan zelforganisatie, samenwerking en zelfsturende teams,
 • agile governance en cultuur – verandering in besturing en mindset: hoe, wat en waarom,
 • the good, the bad en the ugly van agile, DevOps, GSE en/of Scrum,
 • outsourcing, offshoring en contractvormen – hoe doe je dat bij agile werken,
 • global software engineering in de praktijk – hoe krijg je het succesvol aan de praat?

Waardering
Ik leg vooral grote focus op het empoweren van mijn publiek (hoe pas je het de volgende dag al toe, wat kan je doen en wat kan je laten?). Daarmee help ik hen in te zien waarom de dingen gaan zoals ze gaan en wat ze daar dus zelf concreet aan kunnen doen. Hierdoor scoren mijn presentaties meestal boven de 9 en ben ik vaak de best-gewaardeerde spreker op events.

Voorbeelden:

 • Agile Leadership Europe 2018 – best keynote (waardering 9,7)
 • Scrum Day Europe 2017 – best keynote (waardering 9,2)
 • Nyenrode MBA’s en masterclasses in 2017 & 2018 (waarderingen: 9,5 9,5  9,2  9,8)
 • Heliview DevOps 2018 – best keynote (waardering 8,8)
 • Scrum Deutschland 2017 – best keynote (waardering 9,1)
 • DevOn summit 2018 – best keynote (waardering 9,6)

Promotie en video-opnam
Ik ben bereid met beperkte inspanning te helpen bij de promotie van een evenement. Bijvoorbeeld door het delen op social media of het inspreken van een korte teaser op video.

Video opnamen van een lezing maken is toegestaan, mits voor intern hergebruik. Het plaatsen van opnamen op openbare kanalen (e.g. YouTube) alleen in onderling overleg. Voor eventuele nieuwe presentaties of try-outs kan een uitzondering worden gemaakt om deze voordrachten tijdelijk exclusief te laten zijn.

Factuur, offerte of contract
Reserveringen voor lezingen worden gemaakt op basis van onderling vertrouwen. Na afloop van de lezing volgt een factuur. Eventuele kostenplaatsen of inkoopnummers kunnen op verzoek op de factuur worden vermeld. Offertes en contracten worden in principe niet gemaakt. Indien gewenst kan een conceptfactuur vooraf worden opgesteld voor interne inkoop- of facturatieprocessen. Voor lezingen geldt een betaaltermijn van 30 dagen.

Contact
Voor aanvullende vragen of reserveringen, neem gerust even contact op. Bij voorkeur via email: rinivansolingen@gmail.com, of anders door te bellen op: 06-18689189.